onsdag 27. oktober 2010

Sværmere(1904)


Sammendrag
Presten ankommer det lille kystsamfunnet i Rosengård Nordland. Byens folk samler seg ved brygga for å møte den rike presten. Rolandsen bygdas telegrafist viser presten og prestefruen til prestegården, hvor Rolandsen forlovede Marie Van Loos arbeider. Rolandsen er forlovet med Marie van Loos på trass for at han ikke fikk gifte seg med Elise Mack, datter av den bygdas riking Mack. Mack er blitt rik på sin fiskeslim produksjon. Rolandsen har i skjul laget sin egen versjon av fiskeslimet som er bedre og billigere. Han ønsker å starte sin egen fabrikk men mangler startkapital og vil derfor be Presten om et lån. Videre foregår det et innbrudd hos Mack, Mack utlover en belønning på det dobbelte av tapet, dette gjelder også tyven. Den strenge presten er ikke fornøyd med sin medhjelper Levion og ansetter derfor Enok. Ronaldsen forstår at presten slet ikke er rik og går derfor til Mack og tilstår tyveriet. Nå har han penger og begynner sitt fiskeslim eventyr, men Van Loos drar fra han og han rømmer fra bygda. Det viser seg at Enok er den riktig tyven. Ronaldsen returnerer til bygda og vinner til slutt Elise Mack.


•Ove Rolandsen, Rondalsen er bygdas telegrafist, han er litt av en festløve og han er forlovet med Marie Van Loos. Men han vil heller være med Elise Mack. Senere i boka blir han rik på fiskelim.

•Handelsmannen Mack, Mack er bygdas rikeste, han bor med sønnen Fredrik og datteren Elise. Mack er blitt rik på fiskelim og det er han som blir ranet.

•Elise Mack, Elise Mack er datteren til Mack og skal egentlig gifte seg med kaptein Henriksen, men faller til slutt i armene hos Ronaldsen.

•Presten, Presten flytter til bygda i begynnelsen av romanen og alle tror han er rik, men han er egentlig fattig.

•Enok, er prestens nye tjener, etter at Levion under begravelse av sine kone flytter liket av sin kone på en båre sammen med en død kalv.

•Marie van Loos, forlovede til Rolandsen og arbeider for Mack.

•Klokkerdottera Olga, Olga er saman med Fredrik.

Mest sentrale med teksten
Det mest sentrale i romanen i boken er å presentere et lite samfunn i Nordland, og det er et veldig spesielt samfunn Knud Hamsun har skapt. Det er et lite samfunn som er satt sammen av mange spesielle personligheter. Alle disse fortellingene om Ronaldsen og presten og Mack viser frem og gir en følelse av det lille kystsamfunnet Rosengård.

Ingen kommentarer: