tirsdag 12. oktober 2010

Film -Trainspotting


Film-Trainspotting
En film er en ekstremt nøyaktig og god måte å fortelle en historie på. Filmer er vidt forskjellig fra bøker. I motsetning til bøker hvor leseren skaper egne bilder og inntrykk i sitt eget hode, er film er mer sansestimulerende fortellingsform. Bilder kombinert med musikk gir en veldig følelsesmessig formidlingsform og i tilegg til eksempelvis skrekk, kjærlighets eller science fiction temaer kan man leve seg inn i en fortelling som man ikke får oppleve på mange andre måter.

Transpotting er en britisk drama film handler om en gruppe heroin misbrukere i 1980 i Edinburgh. Hovedpersonen Renton forsøker å slutte med Heroin, men han holder ikke ut. Da oppstår det en scene hvor Renton snakker med dop langeren sin, han skal ta et skudd og går mot en overdose.

Virkemidler er viktig for at en film skal gi en god filmopplevelse. Musikken er en av de viktigste, uten den ville skrekk filmer vært en god porsjon mindre skumle. Kameravinkler og perspektiver må være nøye gjennomtenkt for at filmen skal formidles på den riktige måten. Dette er virkemidler som bare finnes i film, men det er også virkemidler som gjelder i både film og litteratur, som symboler, fortellerstemme og skildringer.

Et eksempel på virkemidler i Trainspotting er den dystre musikken som kommer i det Renton tar overdose. Et annet er Mark som tar heroin og han faller ned i et hull med litt mørkelagt diffus på sidene av skjermen, dette skal være et virkemiddel på Mark Renton lidelse og det forsvinner etter han tar en sprøyte på sykehuset.

Ingen kommentarer: